perjantai 28. lokakuuta 2011

Vaatteen salattu elämä

Minua viehättää se, kun kaksi ihmistä pukee saman vaatteen ylleen ja näyttää silti täysin erilaisilta.

Vaikka vaate olisi kuinka massatuotantoa, ihminen tuo siihen oman tyylinsä, tuoksunsa, vaatteen käyttötapansa, persoonansa ja vartalonmuotonsa. Siksi en ole koskaan erityisen kiinnostunut siitä, mistä kukakin hankkii vaatteensa, tai minkä merkkisiä ne ovat. Tärkeintä on se, että vaate sopii ja näyttää siltä, että tyyppi tykkää itse vaatteestaan.

Jos pitää jostain vaatteesta paljon ja siihen on kertynyt paljon muistoja, sitä voi olla vaikea heittää pois vaikkei sitä enää käytäkään.

Saksalainen suunnittelijakaksikko Schmidttakahashi on kehittänyt hauskan idean. Heidän mielestään vaate on ansainnut arvokkaan uuden elämän edellisen omistajan hylättyä sen. He keräävät lahjoitusvaatteita ja muokkaavat niistä mallistoja. Jokaiseen vaatteeseen tulee ID- numero, jonka avulla vaatteen lahjoittaja voi netin kautta seurata mitä uutta siitä muodostuu.

Nämä malliston vaatteet ovat siis sekä ekologisia, myös kiinnostavia juuri siksi, että niissä on niin vahvasti läsnä vaatteen edellinen omistaja. Yllätäen mallisto on myös aika yhtenäinen, vaikka materiaalit on saatu sattumanvaraisesti.

Itse en ole erityisemmin koskaan halunnut tietää, kuka käytetyn vaatteeni on ennen omistanut tai kuka kirpparille päätynyttä vaatettani nykyään käyttää. Ihan hauska idea tässä mallistossa silti on, ja saa ajattelemaan sitä, miten vaatteita arvostetaan.

Ehkä voisimme miettiä tarkemmin miten pukeudumme. Ehkä sitä kautta kuluttaisimme vähemmän. Ehkä hyvin pidetty vaate todella ansaitsee uuden elämän. Tai ehkä minussa on vain pientä nostalgikon vikaa.




www.schmidttakahashi.de

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti